« Alle Evenementen

Workshop plantgezondheid, bodem en voeding

augustus 23 @ 9:30 am - 12:30 pm

Agroforestry biedt kansen

Workshop plantgezondheid, bodem en voeding: vrijdag 23 augustus

Het Agroforestry Netwerk Brabant organiseert de komende maanden een aantal bijeenkomsten rondom teeltondersteuning. De workshops gaan over praktische onderwerpen gericht op teeltondersteuning van fruit, noten, bessen etc. Denk aan ziekten en plagen, snoei, onderhoud boomstrook, mulchen etc. Op een dagdeel maken we een combinatie van theorie en praktijk op locatie in Brabant. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Op het bedrijf van Anouk Vingerhoets en Lucien Daas staan sinds kort niet alleen koeien maar ook bomen!Vorig jaar zijn ze begonnen met de eerste aanplant van een groter plan voor het opzetten van een demonstratiebedrijf agroforestry in Brabant. Er staan nu enkele rijen appels en peren; en rijen met gemengde aanplant van noten, vruchten en struiken. Ook een voederhaag is reeds aangeplant.

We gaan buiten kijken; nadat we binnen een introductie hebben gehad over plantgezondheid van Marente Lokin, docent-onderzoeker Regeneratieve Landbouw aan de HAS. Zij neemt ons mee in hoe je je bomen en struiken niet alleen kunt laten groeien maar ook bloeien. Vragen als: ‘waarom wordt de ene plant ziek en de andere niet?’ of  ‘Waarom geven mijn bomen geen vruchten?’ of ‘Moet ik bomen bijvoeden en hoe dan?’ Kortom; hoe zorg ik voor gezonde planten en wat is de rol van voeding en bodem daarin.

Informatie

Datum: 23 augustus 9.30
Tijd: 9.30-12.30
Locatie: Hoekje 22, 5087 BE Diessen

Programma

9.30 uur         Start met kennismaking & introductie van het bedrijf
10.00 uur       Presentatie Plantgezondheid en alles wat daarbij hoort. Marente Lokin

11.00 uur        Gezamenlijke ronde langs de diverse elementen; wat zien we en wat moeten we daaraan doen?  Aandachtspunten in plantgezondheid, ziekten, onderhoud. O.l.v. Jade Koop  en Marente Lokin
12.30 uur        Einde

Opgeven via https://forms.gle/MSEMB8Sz2Qp8Buoh7

Voor vragen, neem contact op met Petra Schmitz via petra@schmitz-agroforestry.nl of via 06-30291611.

Wat is Agroforestry Netwerk Brabant?

In het Agroforestry Netwerk Brabant komen vooral boeren, inmiddels zo’n 200 in onze provincie, maar ook vertegenwoordigers vanuit beleid, belangenorganisaties en kennisinstellingen samen om kennis over agroforestry te delen. Voor het opzetten van een agroforestry systeem heeft de boer (vaak) de steun of akkoord nodig van andere betrokken organisaties of instellingen (denk aan gemeente, waterschap, afzetkanalen of zelfs de bank). Het Agroforestry Netwerk Brabant wil deze partijen daarom goed informeren om zo te garanderen dat de boer vooruit kan en de toegevoegde waarde bij hem/haar terecht komt. We organiseren excursies, workshops en bieden specialistische ondersteuning bij het opstellen van een agroforestry ontwerp en bedrijfsplan.

Gegevens

Datum:
augustus 23
Tijd:
9:30 am - 12:30 pm